Alle får en grad af hørenedsættelse, efterhånden som de bliver ældre, men der er generelt store forskelle. Det er derfor vigtigt at man er opmærksom på sin hørelse. Hørenedsættelse kan nemlig skyldes forhold i øregang, trommehinde, mellemøre, indre øre og/eller hørenerve. Nogle gange kan det afhjælpes med øreskylning, kirurgisk behandling eller dræn i trommehinden, men ellers kan høretab behandles med høreapparat eller i nogle tilfælde med cochleaimplantet (CI).
Der er især seks symptomer, du skal være opmærksom på:
Du har svært ved at følge samtaler
Det kan være et tegn på hørenedsættelse, hvis du generelt har svært ved at følge med i samtaler med mere end to personer eller samtaler med baggrundsstøj. Du vil hurtigt lægge mærke til det, hvis du f.eks. slet ikke kan høre de personer, der er længst væk fra dig.
Du har svært ved at følge telefonsamtaler
Det kan være et tegn på hørenedsættelse, hvis du synes, at det er udfordrende at følge med i telefonsamtaler i både stille og støjende omgivelser. Det er især tilfældet, hvis du ikke føler, at du kan skrue højt nok op for lyden, uanset om du har telefonen på højtaler eller lytter med høretelefoner.
Du føler at alle mumler
Det kan være et tegn på hørenedsættelse, hvis du føler at alle omkring dig mumler – og du vil ofte selv bede folk om at gentage det, de siger, fordi du ikke fik det med første gang. Du vil lægge mærke til at lyde generelt forekommer utydelige for dig.
Du har svært ved at lokalisere lyde
Det kan være et tegn på hørenedsættelse, hvis du har svært ved at lokalisere lyde omkring dig. Det er f.eks. i trafikken, hvis du har svært ved at lokalisere, hvor ambulancen eller politibilen kommer fra – men det gælder også, hvis du f.eks. har svært ved at lokalisere, hvor telefonen befinder sig, når den ringer.
Du har tegn på tinnitus
Det kan være tegn på hørenedsættelse, hvis du oplever tegn på tinnitus. Der er her især tale om en ringen eller summen i ørerne, som forekommer konstant eller meget ofte.
Du skurer meget højt op for tv’et
Det kan være tegn på hørenedsættelse, hvis du har en tendens til at skrue meget højt op for tv’et. Det er måske ikke noget, du selv lægger mærke til, hvis du er vant til en bestemt lydstyrke på tv’et, men hvis du har venner eller familie på besøg og de nævner, at du skruer for meget op, så kan der være noget om det.
Hvis du oplever nogle af disse symptomer, anbefaler vi, at du bestiller tid til en gratis høreprøve i en høreklinik nær dig. Der er slet ikke noget at være bange for. I dag findes der nemlig mange gode hjælpemidler til hørehæmmede, så det behøver slet ikke påvirke dit liv særlig meget, hvis du har problemer med hørelsen. Den gode nyhed er også, at du ofte kan få bevilliget et høreteknisk hjælpemiddel. Du skal blot kontakte din kommune eller kommunikationscenter vedrørende bevilling.