Giv næring til barnets hjerneudvikling

//

Er du uforstående overfor, hvordan en gynge kan være et redskab, som har indflydelse på og betydning for barnets individuelle motoriske udviklingsevner? Måske undrer du dig over, hvilken form for gynge kan gøre forskellen for dit barns udviklingsresultater.

Eller har du endnu ikke været særlig opmærksom på, hvordan gyngen kan være et uundværligt understøttende element, når det kommer til barnets bevægelsesmønstre? Lad os hjælpe dig videre med selve udvælgelsesprocessen, så du kan koncentrere dig om, hvilken gynge du skal ty til, når du ønsker at skabe de bedste forudsætninger for barnets hjerneudvikling.

Hvilke typer af gynger findes der på markedet?

Gynger findes i mange forskellige udsmykninger og udtryk. Du støder på versioner af gynger, der er tilpasset forskellige målgrupper. Heriblandt er der udgaver, som passer til babyer, børn og voksne. De kan være funktionsdygtige til inden- eller udendørs brug. Uagtet hvilken type gynge du har, så kan den både blive et underholdende legetøj for børnene, et udviklingsredskab for babyerne og et værktøj for sårbare voksne borgere. Til fælles har gyngerne at de styrker balance- og bevægelsessansen.

Du kan både anskaffe dig en dobbeltgynger med ansigt-til-ansigt eller ryg-til-ryg, enkeltgynger, tumlegynger, sansegynger, babygynger, fugleredegynger eller voksengynger. En gynge produceret til voksne er som udgangspunkt et værktøj til institutioner eller enkeltpersoner, der har særlige behov. Her kan en gynge fungere på samme måde som for børn, hvor gyngen repræsenterer sansestimulerende ressourcer.

Hvorfor kan en gyngetur gøre underværker for den psykiske og fysiske krop?

I livet anvender vi ubevidst og bevidst vores sanselige egenskaber. Når vi tager en gyngetur, så aktiverer vi primært den vestibulære og proprioceptivesans. For at præcisere nærmere er det labyrint-, lige- og bevægelsessansen, der bliver understøttet i processen. Derfor betragtes en gyngetur ikke kun som kilden i maven, leg eller følelsen af frihed i naturen. Selvom disse faktorer naturligvis bidrager til at styrke glæden.

Gyngerne kræver en større koordinerings- og bevægelsesindsats. Det tvinger dem til at lære bevægelse med kroppen i diverse afsæt. Dit barn vil for eksempel efter erfaring og øvelse indse, at de selv kan igangsætte ved at skubbe med kroppen. Ligeledes lærer de at orientere sig, når de skal stoppe gyngen, reducere højden på svingene, ligesom det oftest er muligt at gynge sammen på gynger ved siden af hinanden, eller den samme.

Hvordan bidrager gyngerne til at gøre børnene mere modtagelige på skolebænken?

Ovenstående afsnit beviser, at gyngeturene i samme omgang kan blive en samarbejdsøvelse med vennerne, når de vil gynge sammen på legepladsen. Gyngerne tiltrækker børnene ved at gemme den fysiske aktivitet i et underlag af underholdning. Her er det væsentligt at fremhæve, at fysiske aktivitet for kroppen bidrager til at børnene har nemmere ved at koncentrere sig – og dermed indtage læring eller forstå, samt adlyde basale informationer.

Gyngeturene kan altså understøtte børnenes behov for at kunne koncentrere sig, når klokkerne ringer ind fra frikvarteret. Og må du indrømme, at du er en karakteristisk hønemor, der konstant beder barnet om at sænke farten, så bør du være opmærksom på, at børnenes intense gyngeture er med til at installere en god portion modighed i barnets krop. Og dette kan meget vel blive en eftertragtet egenskab i fremtiden.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark