Hedvandsrenser gør mere effektivt rent end koldt vand

//

Om du bruger højtryksrens til erhverv eller privat kender du sikkert oplevelsen af at der sidder en film tilbage på det du gør rent – og det eneste der kan fjerne filmen er en børste.
Hvis man alligevel skal bruge børste spørger mange sig selv hvad fordelen så egentligt er ved at bruge en højtryksrenser fremfor børste og spand!

Svaret ligger i at du skal bruge en hedvandsrenser der kan varme vandet op.

Du kender det udfordingen fra opvask i køkkenet!

Hvis du nogle gange tager opvasken derhjemme ved du helt sikkert, at det er rimeligt svært at vaske stegepanden af i koldt vand – fedtet bliver siddende uanset hvor meget du skure og skrubber. Der skal varmt vand til for at løsne fedtet.

Det samme princip gælder når du bruger en højtryksrenser. Med koldt vand kan du sagtens fjerne løstsiddende snavs som mos på fliserne, alger på varevognen eller jord på gravemaskinen. Når det kommer til olie-/fedtholdig snavs er du nødt til at have det varme vand som kan løsne filmen, og helt optimalt kombineret med en god sæbe der kan give en flot overflade efterfølgende.

Damp eller bare hedvand?

Nogle hedvandsrensere har mulighed for at varme vandet som meget op, at det bliver til damp, og det kan være en stor fordel ved de ekstra krævende opgaver. Arbejder du med entreprenørmaskiner ved du sikkert hvor godt biodiesel sidder fast på maskinen – det er næsten umuligt at få afrenset. Her kan du bruge dampen til at rense biodieselen af med, men det kræver du kan få damp ud af maskinen. Ofte er du nødt til at skifte dyse i lansen for at få benytte dampfunktionen fordi damp har en anden massefylde end vand, men når først du har den rigtige dyse går arbejdet som en leg. Det forudsætter naturligvis at din hedvandsrenser er bygget til at producere damp – dysen gør det ikke alene.

Hvordan opvarmes vandet i en hedvandsrenser?

Der er 2 metoder til at opvarme vandet i en hedvandsrenser, og de er meget forskellige. Den ene metode benytter en varmespiral og et lille oliefyr som brænde ned midt i varmespiralen, mens vandet bliver pumpet igennem spiralen. På den måde overføres varmen fra den opvarmede spiral til vandet. Hvor meget vandet kan opvarmes afhænger af hvor hurtigt vandet bevæger sig gennem spiralen, og hvor kraftigt spiralen opvarmes. På større hedvandsrensere ser du at spiralen ligger dobbelt så der en inderspiral og en yderspiral. Årsagen til at man vælger den konstruktion er, at vandet bliver længere tid i brændkammeret fordi rørets samlede længde bliver dobbelt så lang.

Hvor meget vandet kan opvarmes afhænger derfor af vandmængden der kommer gennem spiralen, og længden på spiralen. Derfor skal du opfatte en hedvandsrenser med olieopvarmning som en konstruktion der kan hæve indløbstemperaturen et vist antal grader. Indløbstemperaturen er derfor afgørende for hvor varmt dit vand egentligt kan blive.

Ud over opvarmning med dieselolie findes der tilsvarende modeller der kan benytte gas som brændsel. Gas modellerne er ofte stationære anlæg der monteres i forbindelse med produktionshaller eller lign.

Den anden opvarmningsmetode er via el, og denne metode vinder mere og mere frem i takt med at der kommer miljøvurderinger som begrænser brugen af maskiner med udstødning på arbejdspladsen. Det kan også være hygiejnekrav fra f.eks produktion af medicin eller fødevarer der betyder at den eneste mulighed er en elopvarmet kedel.

I modsætning til hedvandsrenseren med varmespiral fungerer de elopvarmede lige omvendt! Her er det en elvarmespiral der opvarmer vandet i en beholder – dvs. vandet er ikke inde i spiralen.

Der er mange fordele ved en elopvarmethedvandsrenser, men de kræver adgang til mange ampere. Det er ikke udsædvanligt at der kræves 32 eller 64 ampere for at højtryksrenseren virker, og så er effekten stadig mindre end  diesel og gas opvarmede hedvandsrensere.

Har du et krav om at skulle benytte elopvarmet er du derfor nødt til at affinde dig med at kapaciteten ikke er så kraftig som de tilsvarende forbrændingsmodeller.

Vandmængde og bar – hvad er vigtigt?

Når du har valgt hvilken opvarmningsmetode der passer til din opgave skal du tage højde for hvor stor vandmængde du har brug for. Typisk er der en tendens til at førstegangskøbere fokuserer meget på hvor mange bar hedvandsrenseren yder, som en indikator for kapaciteten. Egentligt er det en misforståelse, for vandmængden er meget vigtigere hvis opgaven påkræver det.

En stor vandmængde på 1000 liter pr. time eller derover er det oplagte valg hvis du skal rense jord af maskiner eller rengøre staldinventar med masser af husdyraffald. Den store vandmængde virker som en tsunami og skyller skidtet væk – det er vandmængden der flytter materialet – ikke trykket.

Har du til gengæld en koncentreret opgave med afvaskning af noget der sidder rigtigt godt fast, men ikke fylder noget som f.eks graffiti, så skal du sørge for at du har mange bars tryk – 180 bar og opefter. Med grafitti skal du rense et lille område intensivt, og her er trykket vigtigt for at løsne det du skal rense.

Derfor skal du tage udgangspunkt i din opgave og få en hedvandsrenser der passer til din opgave.

Søg den rigtige rådgivning inden du investerer

En hedvandsrenser er en stor investering, og derfor er det vigtigt du får den rigtige rådgivning inden du kaster dig ud i et køb.

Der findes mange forskellige mærker du kan vælge imellem. Tyske Kärcher og italienske LAVOR er to gode mærker der laver maskiner i forskellige prisklasser – så kan du vælge det der passer til dit budget.
Vil du undgå at købe det forkerte kan du med stor fordel søge vejledning hos en specialist i højtryksrensere og hedvandsrensere som Toolworld.dk. Hos Toolworld sælger man både til erhverv og privat, men er specialister i erhvervsløsninger til industri, landbrug, transporterhverv m.m.
Kvaliteten på Kärcher og LAVOR er blandt de bedste på markedet, og du er sikker på at kunne få serviceret af Toolworlds kørende teknikkere efterfølgende.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark