Champagne er en fællesbetegnelse, der bliver brugt til at beskrive vin, som er fremstillet på druer, der høstes i området Champagne i Frankrig. Det bliver fremstillet efter bestemte metoder, men det er ikke en generel betegnelse for alle typer af mousserende vine, som mange fejlagtigt tror. Her er alt, du bør vide om champagne.
Historien om champagne
Historien om champagne går mange år tilbage i tiden. Vine fra Champagne-området i Frankrig var allerede kendte ved udgangen af 1400-tallet, viser forskellige tidsskrifter. På daværende tidspunkt var der flere kirke og klostre, som ejede vingårde, hvor munkene dyrkede vin til nadveren.
Faktisk blev champagne, som vi kender den i dag, til ved et uheld, da en af munkene fra klostrene eksperimenterede. Han forsøgte at tilsætte kulsyre til vinen, som fik den til at moussere – og resultatet heraf blev champagne, som vi kender den i dag. De mousserende vine fra Champagne har altså eksisteret i mange, mange år.
Her er de vigtigste druer til champagne
Det er udelukkende mousserende vine, som bliver dyrket og fremstillet omkring Champagne-området i Frankrig, der må kaldes for champagne. I Champagne har man tilladelse til at bruge syv forskellige druer, men det er yderst sjældent, at nogle producenter bruger alle sammen.
De tre mest brugte druer til champagne er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, men selve druesammensætningen fremgår sjældent af etiketten. Størstedelen af produktionen bliver til almindelig champagne, som ikke har nogen årgang. Af produktionen er det kun omkring 20 procent, der bliver til årgangschampagne.
Husk det rigtige udstyr til champagnen
Hvis du investerer i en dyr årgangschampagne, så er det vigtigt, at du serverer den korrekt. Det er ikke altafgørende, men det er prikken over i’et, som med garanti vil få dine gæster til at blive ellevilde. Du kan eksempelvis sørge for at åbne den ved at slå proppen af flasken med en champagnesabel.
Du kan også investere i en champagne bowl, som du kan servere champagnen i. Den fungerer ved, at du fylder selve bowlen med is, hvorefter du placerer champagnen i dem. Det betyder, at champagnen bliver ved med at holde sig kold, og samtidig er det en god og festlig måde at servere champagne på. Du kan se de bedste champagnebowls her.
Samtidig bør du være opmærksom på, at en mousserende vin ikke nødvendigvis behøver at være fremstillet i Champagne, hvis den skal være god. Der findes mange gode mousserende vine, som kommer fra andre steder i verden eller i Frankrig, og det er således ikke nødvendigt, at den er original.