Alt du skal vide om japanske bordskikke

//

Når det gælder bordskik, har Japan ry for at være ultrahøflig. Og selv om det er sandt, at den japanske kultur lægger stor vægt på gode manerer, er det slet ikke så skræmmende eller kompliceret at spise i Japan, som det kan virke. Hvis du følger nogle få enkle etiketteregler, kan det faktisk gøre det til en virkelig behagelig oplevelse at spise i Japan. Så uanset om du planlægger en rejse til Japan eller blot ønsker at genopfriske dine evner med spisepindene, kan du læse videre for at få alt, hvad du behøver at vide om japanske bordmanerer.

De grundlæggende japanske bordskikke

Japanske bordmanerer er en god måde at vise respekt for dem omkring dig på. Når du sidder ved bordet, er det vigtigt altid at sidde oprejst, da det kan opfattes som respektløst, hvis du hænger ned. Det er også upopulært at spise med åben mund, så det er bedst at vente med at tale, indtil maden er blevet tygget ordentligt. Har du prøvet at spise med spisepinde? Så er der et par ting, du skal huske på. Når du bruger spisepinde, skal du endelig sørge for ikke at krydse dem eller bruge dem til at stikke i maden; prøv i stedet at løfte maden forsigtigt med spidsen af spisepindene. Med lidt øvelse og indsats vil du hurtigt kunne udvikle en forståelse og værdsættelse af de traditionelle japanske bordmanerer!

Efterlad ikke mad på din tallerken – spis alt, hvad du tager, op

En af de vigtigste livslektioner, vi kan lære, er ikke at være sparsomme med mad. Vi ved alle, at fødevaresikkerhed og sultproblemer er blevet mere og mere udbredt i verden, men alligevel tager vi mennesker stadig ofte mere end nødvendigt. For at reducere vores eget bidrag til dette problem skal vi gøre en stor indsats for kun at spise det, vi har brug for, og vi skal starte med ikke at efterlade mad på vores tallerkener. Det er let at glemme følelsen af sult, når vores maver er fulde, og derfor efterlade mad, men at have respekt for sin egen næring vil hjælpe med at praktisere denne lektion i taknemmelighed. Ikke at efterlade mad på vores tallerkener baseret på, hvordan det smager, eller hvor meget der virker for meget, hjælper os til at være opmærksomme på, hvor meget vi tager, og hvor opfindsomme vi kan være med det.

Vent på, at alle bliver serveret, før du begynder at spise

At spise måltider sammen kan være en god måde at nyde hinandens selskab på og styrke dynamikken i familien eller blandt venner. Men hvis nogen står tilbage uden mad, mens alle andre allerede er begyndt at spise, kan de begynde at føle sig isolerede og uvelkomne. Derfor er det vigtigt at huske at vente, til alle er blevet serveret, før du kaster dig ud i det! Denne enkle handling af hensyn og venlighed kan være med til at skabe en positiv atmosfære for alle omkring bordet. Desuden giver det folk tid til at finde ud af, hvad de andre skal have, så de kan tage fat i det sammen! Så når du samles omkring middagsbordet, så husk, at små gestus som at vente på, at alle bliver serveret, kan være med til at skabe en varm og indbydende atmosfære.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark