Grolys | Hvordan kan jeg se, om mine planter har brug for mere lys?

//

Hvis dine planter trives i løbet af foråret og sommeren, men kæmper resten af året, kan det være tid til at tilføje grolys til din planter. Ved at tilføje et par timers lys om vinteren kan man genoplive potteplanter og holde overvintringen i udendørs potter indtil den næste vækstsæson. Det kan også hjælpe visse planter med at blomstre og bære frugt.

Da stressede planter udvikler problemer, her er nogle tegn på, at dine planter har brug for mere lys:

  • Døende eller gullige blade.
  • Mindre end normale blade.
  • Nye skadedyr og sygdomme.
  • Høj og ranglet vækst.
  • Brogede planter mister deres brogede mønster.

For at håndtere nogen af de følgende problemer, skal du lave en oversigt over dine planter og finde ud af, hvor meget direkte og indirekte sollys de har brug for hver dag. Brug en sollys kalkulator eller app for at finde ud af, om dit rum giver nok lys til optimal vækst. Hvis ikke, er det tid til at overveje grolys lamper.

Grolys giver planterne den energi, de har brug for at omdanne lys til mad, men ikke alle vækstlys er de samme. For bedre at forstå forskellene i vækstlys på markedet i dag, overvej følgende kategorier:

Lys Spektrum: De fleste planter har brug for et spektrum af farve for at trives (rød, grøn og blå). Selvom standard grolys ser klare eller hvide ud for det blotte øje, består de faktisk af flere farver udsendt i varierende grader. Dette er kendt som et ‘fuldt spektrum’ lys. Inden for det spektrum er nogle farver især nyttige til indendørs planter.

Lys Intensitet: Hvor meget lys en pære eller armatur giver afhænger af dens intensitet. Dette måles normalt i lumen i tilfældet med LED’er. Jo højere antal lumen din pære har, jo mere lys vil den pære producere – og jo lysere vil den fremstå.

Grolys giver planter den energi, de har brug for, til at omdanne lys til energi, men ikke alle grolys er ens. For at forstå forskellene på grolys på markedet i dag, overvej følgende kategorier: lys spektrum, farvetemperatur, lysintensitet og dækning. Kontakt gerne Plantelys.dk for rådgivning af det korrekte lys til dine planter. 

Hvor meget lys husplanterne har brug for afhænger af mange faktorer. Generelt, lav-lys planter som Calathea og Pothos, har brug for 100-150 watt eller cirka 550-2500 lumen pr. m2 for at trives. Medium-lys planter som gummiplanter og fiddle leaf fig, har brug for 150-200 watt eller cirka 2500-10.000 lumen pr. m2. Høj-lys planter som Poinsettia og Kaktus, har brug for mere end 200 watt eller mere end 10.000 lumen pr. m2.

For frugtende og blomstrende planter, vælg en fuldspektrum grolys pærer med overvægt til det rødt spektrumlys. For kimplanter og frøplanter, vælg en fuldspektrum pære eller noget, der udsender hvidt lys på 3500K.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark