Regler for depositum ved fraflytning

//

Når en lejer fraflytter en lejebolig, opstår ofte spørgsmålet om tilbagebetaling af depositum. Der er en række regler og love, der styrer, hvordan depositummet skal håndteres, og både udlejere og lejere bør kende disse regler depositum ved fraflytning.

Hvad er et depositum?

Et depositum er en sikkerhedsstillelse, som lejeren betaler til udlejeren ved indgåelse af lejekontrakten. Dette beløb er beregnet til at dække eventuelle skader på lejemålet eller manglende betaling af husleje. Depositummet må højst udgøre tre måneders husleje.

Brug af depositum

Når lejer fraflytter lejemålet, kan udlejeren bruge depositummet til at dække omkostninger til:

  • Reparation af skader, der er forårsaget af lejer udover almindelig slid og ælde.
  • Rengøring, hvis lejemålet ikke er afleveret i rengjort stand.
  • Eventuel skyldig husleje.

Det er vigtigt, at udlejeren kan dokumentere de udgifter, som depositummet bruges til. Det betyder, at udlejeren skal kunne fremvise kvitteringer og regninger for de udførte arbejder.

Inspektion ved fraflytning

Ved fraflytning skal udlejeren gennemgå lejemålet sammen med lejeren. Dette kaldes et fraflytningssyn. Ved synet udfærdiges en fraflytningsrapport, hvor det noteres, hvis der er skader eller mangler. Både udlejer og lejer skal underskrive rapporten. Dette sikrer, at begge parter er enige om lejemålets stand ved fraflytning.

Tilbagebetaling af depositum

Efter fraflytningssynet har udlejeren en frist på 2 uger til at fremsætte eventuelle krav mod depositummet. Hvis udlejeren ikke gør det indenfor denne periode, har lejeren ret til at få hele depositummet tilbage. Hvis der er berettigede krav, kan udlejeren trække disse fra depositummet og tilbagebetale det resterende beløb til lejeren. Tilbagebetalingen skal ske indenfor rimelig tid, typisk indenfor en måned efter fraflytning.

Uenigheder om depositum

Hvis der opstår uenighed mellem lejer og udlejer om tilbagebetaling af depositummet, kan sagen indbringes for Huslejenævnet. Huslejenævnet vil herefter vurdere sagen og træffe en afgørelse. Det er vigtigt, at begge parter fremlægger al relevant dokumentation, herunder lejekontrakten, fraflytningsrapporten og kvitteringer for eventuelle reparationer.

Hvordan undgår man konflikter?

For at undgå konflikter om depositummet ved fraflytning er det vigtigt at have en klar og skriftlig aftale om lejemålets stand ved indflytning og fraflytning. Det anbefales at tage billeder ved både indflytning og fraflytning, så der er visuel dokumentation af lejemålets tilstand. Desuden bør lejeren sørge for at aflevere lejemålet i rengjort stand og reparere eventuelle skader inden fraflytning.

Ved at følge disse retningslinjer kan både lejere og udlejere sikre en mere gnidningsfri overgang og undgå konflikter om depositummet ved fraflytning.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark