Drømmer du om nyopgravede kartofer fra haven, det kan næsten få mundvandet til at løbe på denne årstid, hvor gamle kartofler fra sidste år i butikkerne er ret uinteressante, og de udenlandske smager bare ikke af det samme. Det gælder om at give kartoffelplanterne en god start, så de er klar til at vokse, når forårssolen har varmet jorden i køkkenhaven op.
Hvis det er første gang du forsøger dig med dyrkning af kartofler i køkkenhaven, er det en god ide at holde sig til en af de klassiske kartoffelsorter, dem kan du købe online. Du skal også vælge om du vil dyrke direkte i jorden, i potter eller som no-dig metoden hvor du dyrker ovenpå jorden. Der findes flere hundrede forskellige kartoffelsorter, og kartofler fås i mange forskellige smage, størrelser, farver og formninger. Det kan være fristende bare at købe en 2kg pose kartofler i supermarkedet, og bruge dem som læggekartofler, det kan også lade sig gøre, men de er behandlet anderledes, og de er sikkert for store og husk sorten er vigtig, det kan være hollandske eller lign sort som ikke passer særlig godt til danmark.
Det er vigtigt at kartoflerne begynder at gro med det samme, de kommer i jorden. Derfor skal de ikke for tidligt ud, jorden skal være varm nok og du skal helst være sikker på der ikke kommer mere nattefrost, de kan godt tåle lidt nattefrost, men de bliver sat tilbage og skal starte forfra med spiring. 2-3 uger efter de første blomster er er at se over jorden, burde du kunne høste de første små nye kartofler, men venter du bliver de naturligvis størrer. Mange drømmer om nye kartofler til grundlovsdag.
Der går mellem 80 og 100 dage fra kartoflerne kommer i jorden, til de kan høstes, men det afhænger af flere ting, fx. om de er forspiret, hvilken sort det er og om de får vand nok. Vil du have tidlige kartofler i haven, skal de forspires i ca. 3 uger indendøre.
Det være sjovt at dyrke forskellige sorter af af kartoffel, og opdage der er stor forskel i smag, udbytte og udseende. Du kan høste kartofler endnu tidligere, hvis du dyrker dem i dit drivhus. Små nye kartofler, der kommer lige efter blomstring, har en tynd skræl og er egentligt svære at koge, da de let koger ud.