En dybdegående guide til helprotese

//

At miste tænder kan være en stressende oplevelse, men heldigvis giver moderne tandlægevidenskab håb til dem, der står overfor dette dilemma. En af de mest effektive løsninger på tabte tænder er helproteser. I denne fyldige og detaljerede artikel vil vi udforske, hvad helproteser er, hvordan de fungerer, fordele og ulemper samt proceduren for at få dem.

Hvad er en helprotese?

En helprotese, som nogle gange kaldes en fuld protese eller komplet protese, er en aftagelig erstatning for manglende tænder og det tilstødende væv. Helproteser er lavet af akryl, en type plast, der kan formes for at passe præcist til en persons mund. De bruges, når en patient har mistet alle tænderne eller har fået trukket de resterende tænder ud.

Helproteser kan opdeles i to hovedtyper. Udvalget afhænger af, om patienten har fået fjernet alle sine naturlige tænder (komplette helproteser) eller kun en del af dem (delprotese). De er normalt tilpasset den enkeltes mund for at sikre komfort og funktionalitet.

Hvordan fungerer en helprotese?

Helproteser fungerer ved at erstatte de manglende tænder og give understøttelse til kinderne og læberne. Når tænderne mangler, kan ansigtet nemlig begynde at synke ind, hvilket kan ændre personens udseende. Proteser hjælper med at løse dette problem ved at give ansigtet en mere naturlig form. Dette skaber et sundere og mere ungdommeligt udseende.

Helproteser er designet til at sidde tæt på tandkødet og er normalt fastgjort med protese lim. De kan tages ud og rengøres efter behov, og det anbefales, at man tager dem ud om natten for at give tandkødet en pause.

Fordele og ulemper ved helproteser

I lighed med alle medicinske procedurer har brugen af helproteser både fordele og ulemper.

Fordele

Nogle af fordelene ved helproteser er, at de er relativt billige sammenlignet med implantater, og kan være en god løsning for personer, der har mistet alle deres tænder. De kan også væsentligt forbedre udseendet ved at give en fyldigere form til ansigtet og gendanne det naturlige smil. Desuden kan helproteser forbedre tale og evne til at spise, når de er ordentligt tilpasset og brugt korrekt.

Ulemper

På den anden side, kan helproteser forårsage irritation og ubehag i begyndelsen. De kan også kræve flere besøg hos tandlægen for justering. Det kan tage noget tid at vænne sig til at spise og tale med proteser. Derudover skal de rengøres dagligt ligesom naturlige tænder for at forhindre opbygning af plak og mundlugt.

Procedure for at få en helprotese

For at få en helprotese udføres en række trin hos tandlægen. Proceduren starter typisk med, at tandlægen fjerner de resterende tænder. Derefter helbreder tandkødet i en periode varierende fra nogle uger til et par måneder, afhængigt af den enkelte situation. I mellemtiden kan patienten få en midlertidig protese for at forbedre udseendet og funktionen. Så snart tandkødet er helbredt, tager tandlægen en præcis form af patientens mund, som er nødvendig for at fremstille protesen. Efterfølgende tilpasses og justeres protesen for at sikre, at den passer korrekt. Dette kan kræve flere besøg hos tandlægen. Læs mere om proceduren på denne side helprotese.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark