En grøn løsning: Sådan energioptimerer du dit hus

//

At gøre dit hjem mere energieffektivt er en god måde at spare penge og hjælpe miljøet på. I mange tilfælde kan det gøres nemt og uden, at det koster mange penge. I denne artikel vil vi diskutere nogle enkle måder at optimere energieffektiviteten i dit hjem på. Vi vil også se på, hvorfor det er vigtigt at gøre det, og om der er nogen lovkrav, som du skal overholde.

Isolering

En af de nemmeste måder at gøre dit hjem mere energieffektivt på er at sikre, at boligen er godt isoleret. Dette kan gøres ved at installere ordentlig isolering i vægge, lofter og gulve. Du kan også installere tætningslister omkring døre og vinduer for at forhindre træk i at trænge ind i huset.

Skift til LED-pærer

En anden nem måde at spare energi på er at udskifte ind- og pærer i dit hjem med energieffektive LED-pærer. De bruger ikke kun mindre energi, men holder også meget længere end traditionelle pærer.

Opvarmning og køling

En anden stor udgift, når det gælder drift af en husstand, er opvarmning og køling. I mange tilfælde kan du spare penge ved at foretage nogle enkle ændringer i den måde, dit hjem opvarmes og afkøles. Hvis du f.eks. installerer en programmerbar termostat, kan du spare energi ved automatisk at justere temperaturen i dit hjem efter din tidsplan. Du kan også investerer i en varmepumpe, som er en grøn måde at varme en bolig op på.

Udskift vinduer og døre

En anden stor kilde til energitab i boliger er gennem vinduer og døre. Hvis dine vinduer og døre er gamle og trækker, er det sandsynligt, at du mister en masse varme om vinteren og køling om sommeren. En måde at bekæmpe dette på er at udskifte dine gamle vinduer og døre med nye, energieffektive modeller. En total udskifttelse af gamle vinduer og døre til nye energi-venlige modeller, vil udgør en stor del af en forbedret energioptimering.

Spar på strømmen

En af de ting, hvor man kan spare penge er på el-regningen. De fleste af vores elektroniske apparater er i konstant strømforbindelse. Selv en mobiloplader suger strøm, selvom den ikke sidder i telefonen. Sluk for stikkontakter, når de ikke er i brug, sluk lyset, når der ikke er nogen i rummet. På den måde bruger man mindre energi og sparer penge i det lange løb.

Er der nogen lovkrav på området?

Der kan være nogle lovkrav omkring energieffektivitet, som du skal overholde. I nogle områder kan det f.eks. være påkrævet, at du har et bestemt isoleringsniveau i dit hjem. For eksempel, så er der krav om har mange lag glas, dine nye vinduer skal have, for at leve op til de nye energimærker. Du bør kontakte din kommune eller din lokale tømrer i Viborg, hvis du bor nær Viborg, for at se, hvilke krav der gælder for dig. Du kan også lave en hurtig research på nettet.

Optimering=investering=spar penge

At energioptimere sin bolig kan koste penge. Penge man måske ikke har. Men hvis man vender den om, og ser optimeringen som en slags investering, så vil du faktisk spare penge på sigt. Din el, vand og varme regning vil reduceres, som gør, at du skal betale mindre, og så får din bolig også et godt energimærke, som er mange penge værd den dag, du vælger at sælge det.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark