Er kryptovaluta grønne?
Kryptovaluta er blevet et populært emne i de senere år, hvor lanceringen af Bitcoin og andre altcoins har ført til øget interesse og investering i disse aktiver. En af de største kritikpunkter af kryptovaluta er imidlertid deres potentielle indvirkning på miljøet. Processen med mining (at udvinde) kryptovaluta, som involverer brug af kraftfulde computere til at løse komplekse matematiske gåder, er utroligt energikrævende og kan bidrage væsentligt til kulstofemissioner. Det er dog ikke alle kryptovaluta, der er skabt lige, når det kommer til deres miljøpåvirkning.
Proof of work versus proof of stake
Et alternativ til traditionel proof-of-work (PoW) minedrift er proof-of-stake (PoS) minedrift. Med PoS vælges validatorer baseret på mængden af kryptovaluta de har og er villige til at låse, som en form for sikkerhed. Dette fører til en betydelig reduktion i energiforbruget sammenlignet med PoW-minedrift, da der ikke skal udføres komplekse beregninger. Nogle store kryptovalutaer, der bruger PoS, inkluderer Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Binance Coin (BNB) og snart kommende Pulsechain (PLS).
Vedvarende energikilder til mining
En anden miljøvenlig tilgang til kryptovaluta er brugen af vedvarende energikilder til at drive minedrift. For eksempel bygger Soluna Technologies et vinddrevet datacenter i Marokko, der skal bruges til Bitcoin-minedrift, mens virksomheder som SolarWinds udforsker brugen af solenergi til at drive deres minedrift.
Grønne ved design
Der er også nogle kryptovaluta, der er specifikt designet til at være mere miljøvenlige. For eksempel bruger Chia (XCH) en “proof-of-space-and-time” konsensusalgoritme, der er designet til at være mere energieffektiv end traditionel PoW-minedrift. Andre miljøvenlige kryptovalutaer inkluderer Nano (NANO), som bruger en blok-gitter-arkitektur til at reducere energiforbruget, og Stellar (XLM), som har et lavt CO2-fodaftryk på grund af sin brug af PoS-minedrift.
Kommende Pulsechain netværk og HEX krypto på dette netværk vil fungere som PoS og kræve minimal energifrobrug. Samtidig vil det være væsentlig hurtigere og billigere at bruge end andre kryptovaluta. Lær mere om disse på siden SetupHEX
Bitcoin er den største synder
På den anden side har nogle kryptovalutaer, såsom Bitcoin (BTC), et notorisk stort CO2-fodaftryk på grund af den energitunge proces med minedrift. Faktisk, ifølge nogle estimater, kunne Bitcoin-minedrift producere lige så meget kulstofemissioner som hele landet Argentina.
Konklusion
Som konklusion, mens miljøpåvirkningen af kryptovalutaer er en gyldig bekymring, er der taget skridt til at fremme miljøvenlige tilgange til minedrift og for at udvikle alternative konsensusalgoritmer, der er mere energieffektive. Ved at vælge at investere i kryptovalutaer, der prioriterer bæredygtighed, kan investorer være med til at afbøde industriens negative påvirkning af miljøet.