Glædelig Jul! En guide til jul i Danmark

//

Glædelig jul, eller glædelig jul, er noget, du ofte vil høre i Danmark i højtiden. Julen er en elsket tid på året for de fleste danskere, og den fejres med en række forskellige traditioner. Selvom at fejre jul i Danmark kan se anderledes ud, end hvad engelsktalende lande er vant til, er det stadig en fornøjelig begivenhed, uanset hvor du kommer fra. Læs videre for at lære mere om, hvordan danskerne fejrer denne festlige højtid!

 

Juleaftens middag

Den største fejring af feriesæsonen starter den 24. december. Denne dag er kendt som juleaften, der betyder “juleaften”, og det indebærer normalt en stor familiemiddag omkring kl. Det traditionelle måltid denne aften består af flæskesteg eller and med alt tilbehøret såsom kogte kartofler og rødkålssalat. Selvfølgelig ville ingen dansk julemiddag være komplet uden risalamande (risengrød) serveret med kirsebærsauce og mandler! Bagefter samles familier ofte omkring deres træ for at udveksle gaver og synge julesange, før de går i seng i forventning om St. Nicks ankomst senere samme aften.

 

St. Nicks ankomst

Efter middagen den 24. december venter børn spændt på St. Nicks ankomst. Han kommer traditionelt mellem 20.00-22.00 afhængigt af familiens tradition og bringer gaver under træet! I modsætning til julemanden i andre lande, der ankommer med slæde trukket af rensdyr, kommer St Nick via båd fra Spanien trukket af hvide heste ved navn Liderlige Lise og Trutte Trine (Flirty Lisa & Trusty Trina). Med ham er hans hjælpere; Julemanden (julmanden), Nisse (nisser), og Jule Nisse (julenisser). Efter at have leveret gaver til alle gode børn, går han tilbage på havet til næste år!

 

Julens 12 dage

Dagene efter juleaften omtales i dansk kultur som decemberdage eller “decemberdage” og de består af forskellige aktiviteter såsom gudstjenester, besøg af venner/familiemedlemmer, spille brætspil derhjemme, nyde særlige lækkerier som æbleskiver (danske pandekager), eller deltage i udendørs aktiviteter som skiløb eller slæde, hvis der er sne. Den sidste dag i decemberdag kaldes nytårsaften, som kan oversættes til nytårsaften, hvor der skydes fyrværkeri af i hele Danmark til de tidlige morgentimer den 1. januar!

 

Konklusion:

Glædelig jul er en vidunderlig tid på året for danskere over hele landet – og nu også udlændinge! Fra store middage på juleaften til udendørs aktiviteter i decemberdagen, er der mange måder, hvorpå folk kan fejre sammen, uanset om de er hjemme eller i udlandet i denne feriesæson. Så tag dit varmeste vintertøj på, snup noget æbleskiver, og deltag i festlighederne med dine danske venner, for intet siger “Glædelig jul” helt som Glædelig Jul!

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark