Hvorfor går vi med sokker? – Fra oldtiden til nutiden

//

Vi ved alle, hvad en sok er, men tænker vi egentlig over, hvorfor de er så vigtige? Hvorfor skal sokker bæres sammen med sko og ikke bare alene? I denne artikel udforsker vi historien om sokker fra oldtiden og frem til i dag.Hvorfor går vi med sokker? – Fra oldtiden til i dag.

Sokker blev oprindeligt brugt som beskyttende overtræk til fødder og ben. I bjergområder, som f.eks. i dele af Skandinavien, beskyttede de mod koldt vejr, fordi de holdt varmen bedre, end sko eller støvler gjorde. De første tekstilfremstillede sokker dukkede op omkring 1000 f.Kr. i Egypten, Mesopotamien og Persien. Verdens ældste sokker er lavet af uld med et diamantformet mønster på hver sok, som skulle hjælpe folk med at gå uden at glide. De blev fundet i egyptiske grave fra 1000 f.Kr.!

Strømper beskytter mod snavs

Sokker blev meget populære i middelalderen, fordi de var mere behagelige end sko på det tidspunkt. De blev båret for at give varme og pynte, men også fordi de beskyttede fødderne mod snavs. Ordet “sok” stammer fra det gamle engelske verbum sceocan, der betyder at stikke eller hakke, fordi de første hårdføre sokker af en blanding af bomuld og uld havde forstærkede hæle og tæer, som kunne pilles, når de var slidte.

I starten var der kun sokker til mænd

I begyndelsen af det 19. århundrede begyndte man i England at sælge sokker separat uden sko. Derefter udviklede de sig til en modeartikel, som ofte var dekoreret eller mønstret med forskellige farver og mønstre. I denne periode var det kun mænd, der bar farverige sokker! Det de første sokker med individuelle tæer blev fremstillet i slutningen af det 19. århundrede.

Sokker under første verdenskrig

Under Første Verdenskrig bar soldaterne lange sokker, lavet af uld for at holde varmen på de kolde gulve i deres skyttegrave. I 1920 kom der en ny slags sokker på markedet: lange uldsokker til mænd, der blev brugt sammen med pyjamas og havde individuelle tæer ligesom damesokker fra slutningen af det 19. århundrede.

De dyreste sokker

I nyere tid har luksus-designermærker skabt luksuskollektioner af sokker til både mænd og kvinder. Verdens ældste mærke af luksussokker er også det dyreste: et par koster omkring 1.000 US dollars, svarende til 8.700 danske kroner!

I dag findes der strømper i mange forskellige farver, former og materialer. Der er de helt enkle strømper i traditionelle farver, men der er også mange farvelige strømper, strømper med mønstre, glimmer strømper og mange flere. Klik her for at finde et bredt udvalg af sokker. 

Hvorfor går vi så med sokker?

Svaret er enkelt: Fordi de er behagelige og varme, men også smukke. Det er en god idé at tage et kig på det store udvalg af forskellige typer sokker fra Nordic Sock! Vi har alle former for farverige herre- og damesokker i alt fra klassiske farver til lyse og mønstrede designs.

Strømpen er en del af vores daglige beklædning, omend det er forår, sommer, efterår eller vinter. Dog kan man om sommeren, med fordel tage strømperne af, grundet den lune temperatur. 

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark