At skyde med lerduer er en sjov og hyggelig fritidsaktivitet, som man oftest udfører på en skydebane. En tur på skydebanen kan være afstressende for mange, der elsker at kombinere de rolige omgivelser med spændingen.
Dog er der et miljømæssigt aspekt af den ellers sjove fritidsaktivitet, nemlig lerduerne. De traditionelle lerduer er nemlig ikke udviklet med henblik på hurtig nedbrydelse og minimal forurening. Dette betyder helt konkret, at det vil kræve en lang årrække førend lerduen er nedbrudt i naturen.
På dette område sker der hele tiden ny udvikling, og derfor er det også i dag muligt for den miljøbevidste lerdueskyder at få miljøvenlige lerduer, der efterlader mindre end 1% forurening i naturen, og dette er udelukkende farvestoffet i lerduerne. Derudover vil lerduerne være nedbrudt inden for 5-6 år, hvilket betyder, at skytten ikke behøver samle stumperne op, når der rammes plet ude i naturen.
Denne nye udvikling har gjort det nemmere for den selvstændige skytte, der ønsker at træne i mere naturlige omgivelser end på skydebanen. Vælger man lerduer, der er målrettet bionedbrydelighed, er det nemlig muligt at skyde lerduerne ude i den frie natur, hvis man selv ejer jord til det eller på anden vis har fået det godkendt.
Lerdueskydning på egen jord
Hvis din interesse for lerdueskydning er stor, så vil du formentlig ærgre dig over, at det kun er på skydebanen, at du kan øve dig på din hobby. Men der er ingen grund til at ærgre sig mere, for nu kan du faktisk begynde at øve dig udenfor skydebanen, hvis du har en stor have, jord eller adgang til jord, som du må anvende til lerdueskydning.
Sammen med de miljøvenlige lerduer er der nemlig udviklet en ny håndholdt lerduekaster, der gør livet nemmere for fritidsentusiasterne samt soloskytten. En håndholdt lerduekaster giver jer den frihed, at den ene skytte kan affyre lerduerne medens den anden skytte forsøger at ramme den flyvende lerdue. At lerduekasteren er håndholdt betydet bl.a., at man har mulighed for at gøre retningen mere interessant, så man kan udfordre hinanden og træne ens skydeteknikker.
Er man afsted alene, kan man anvende et kamerastativ, hvor man kan sætte lerduekasteren fast og affyre den med en fjernbetjening. Dette gør det supernemt for soloskytten, der ønsker at kunne øve sine færdigheder når som helst og uden nødvendigvis at være afsted med andre skytter for at kunne affyre lerduekasteren.
Er du nervøs for, at en håndholdt lerduekaster ikke har nok indstillinger, så behøver du ikke bekymre dig mere. Der findes nemlig lerduekastere, der har op til fire hastighedsstyrker samt muligheden for indstille, hvilken vinkel og hældning du ønsker, at lerduen skydes afsted med.
Du har altså rig mulighed for at forbedre dine færdighed på egen jord og med miljøvenlige lerduer, der gør lerdueskydningen så nemt og sjov som overhovedet muligt.