Støt den grønne omstilling: Stake kryptovaluta

//

Den grønne omstilling er ekstremt vigtig. Vi skal passe på kloden, og vi skal gøre det sammen. Derfor er det altid interessant for os at skrive om tiltag, der kan være med til at støtte den grønne omstilling. I denne artikel kommer det til at handle om et mere “alternativt” emne, nemlig kryptovalutaer. Disse er, som du måske ved, kendt for at bruge meget energi – og derfor er de dårlige for miljøet.

Kryptovalutaen Ether (omtalt som Ethereum) er dog ved at skifte deres konsensusmekanisme til Proof of Stake. Dette kan være med til at reducere strømforbruget for denne kryptovaluta med på til 99%. Det virker meget vildt, men det er resultatet af en meget smart idé, der rent faktisk har eksisteret i en del år.

Hvad er staking?

Staking betyder, at man “satser” noget for at få en gevinst. Dette gør sig også gældende for kryptovaluta staking, hvor man låser et bestemt antal coins inde i et stykke tid, hvorefter man får en belønning for at gøre det. Når man staker, så er man med til at bekræfte og validere transaktioner på netværket (blockchainen). Ens låste eller stakede coins er en sikkerhed for, at man kun validerer ægte transaktioner. Gør man ikke det, så kan man miste noget eller det hele af det stakede beløb. Staking kan være svært at forstå, så du kan læse denne artikel om “hvad er staking”.

Sådan er staking med til at understøtte den grønne omstilling

Det kan hurtigt lyde som en masse buzz words, hvis man ikke ved, hvorfor staking rent faktisk er bedre for miljøet. Først og fremmest er det vigtigt at etablere, at staking er et alternativ til mining.

På blockchains hvor konsensusmekanismen er Proof of Work bruger man mining til at sikre netværket og validere transaktioner. Her skal mange computere kæmpe om at udregne et bestemt regnestykke hvert 10. minut, og den første computer der formår at gøre det bliver belønnet med friske bitcoins. Der er mange omkostninger forbundet med mining, hvorfor man “staker” strøm, og derfor laver man som miner ikke falske transaktioner. Problemet er dog, at det bruger meget strøm.

Staking og Proof of Stake er altså nærmest modsætningen til mining og Proof of Work, men de opnår begge de samme ting: de er med til at gøre blockchain til blockchain.

Er staking noget nyt?

Staking er bestemt ikke noget nyt. Ethereum er dog den første meget store kryptovaluta, der startede ud med at være Proof of Work (mining) baseret til at skifte til Proof of Stake (staking). Det kræver meget, og der skal være bred enighed om at gøre det. Der har været meget fokus på denne overgang, og hvis det går meget godt, så kan det være, at andre blockchains også følger med.

Mange mener også, at Bitcoin bør skifte til Proof of Stake. Der er dog investeret mange millioner, hvis ikke milliarder, i mining udstyr. Derfor kunne det tænkes, at det vil blive mødt med modstand. Folk har forsøgt at foreslå det før, men forslaget er altid blevet skudt ned.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark