Udsigter til en hård vinter

//

Klimaet skifter hver dag, og der går rygter om at jorden igen kan være på vej ind i en ny istid. Lige nu befinder vi os i en mellemistid, hvor havet primært er tildækket af is hvis du befinder dig tilstrækkeligt langt nordpå. Det ville ikke være unormalt hvis der kom en ny istid, da der i forvejen har været flere istider på de mange millioner af år jordkloden har eksisteret. Men hvad skyldes at vi på jorden har forskellige årstider hvert år, og hvordan kan man beregne starten på den næste istid?

Den næste istid

Skal man forklarer hvorfor jorden oplever forskellige sæsoner, kan det bedst forklares ved at fortælle om jordens rotation om solen. For det er nemlig helt simpelt jordens afstand til solen og mængden af sollys, der bestemmer klimaet på jorden. Variationen i jordens rotation og kredsløb, gør at mængden af sollys og afstanden til solen skifter hele tiden. Blandt andet derfor oplever vi alle sammen dag og nat, og forskellige årstider. Alt efter hvor tæt på ækvator et land ligger, desto mindre klimaforandringer vil man opleve, da jordens rotation ikke har den samme effekt i centrum af jordens kugleform. Dog vil man i norden også begynde at opleve varmere og længere somre, når skævheden på jordens hældning stiger, og modsat om vinteren. Under en istid vil man altså se gletsjere i det nordlige, bredde sig mere og mere, og endnu flere områder vil blive dækket til af is. Ingen kan i dag med sikkerhed sige hvornår den næste istid bryder frem, men i dag forventer man at der mindst skal gå omkring 40.000 år, før en ny istid begynder.

Vi skal altså ikke regne med at det lige foreløbigt bliver nogle lange og meget kolde vintre i Danmark. Men skal man tro på eksperterne, kommer der masser af snefald den kommende vinter. Er man husejer er det derfor oplagt at man allerede nu, får købt udstyr ind til at kunne klare sig gennem vinteren. Vi har lavet en liste over de mest essentielle ting, for at beskytte dit hus og det omkringliggende imod en hård vinter.

Elregningen er den seneste tid steget markant, og med en slukket energiforsyning i Rusland, og en krig der ikke ser ud til at ende før 2024, forventer man at priserne fortsat stiger. Helt konkret stiger elprisen fordi efterspørgslen kommer til at stige på strøm, og udbuddet er blevet begrænset, og vi må nu ty til alternativer. En brændeovn kan være en god investering, specielt hvis de nye elpriser fortsætter i flere år. 

Så en istid skal vi ikke frygte, i stedet for bliver det koldt på folks bankkontoer, og det bliver spændende at se om en måske ny kommende regering vil lave om på dette.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark