En blækpatrons holdbarhed kan siges at afhænge af 2 ting;
– hvad og hvor meget der udskrives på papiret
– ens individuelle printbehov
… hvis vi ser bort fra patronens udløbsdato selvfølgelig, som ellers udgør en 3. ting.
Hvad vi mener med holdbarhed i denne kontekst er, hvor lang til en blækpatron kan holde sig, inden den løber tør for blæk; opbevaring af blækpatroner for at forlænge holdbarheden mm. kommer vi ikke omkring i dette indlæg.
Er man ikke bekendt med, hvor meget den førstnævnte ting reelt har at sige ifht., hvor lang tid (eller rettere sagt kort tid!) en blækpatron kan holde sig, kan man som forbruger let komme til at føle sig taget ved næsen, særligt hvis man har betalt dyrt for en original blækpatron.
Man vil formentligt i 9 ud af 10 tilfælde ikke mene, at den dyre, originale blækpatron har formået at levere de antal print, som den stod til at skulle kunne levere i eksempelvis en online forhandlers varebeskrivelse, inden printeren giver til kende, at patronen er tom.
Har man i øvrigt et stort printbehov vil dét, at benytte, sin printer hurtigt komme til at blive en omkostningstung affære.
Vil du blive lidt klogere på blækpatroners reelle holdbarhed, og hvad der definerer denne, så læs med herunder – du får også et lille fif til, hvordan du kan udskrive flere sider til trods for, at printeren påstår, at patronen er tom.
”X-antal sider ved 5% dækning”
Lad os antage at du køber en original, sort HP 364 XL blækpatron med 18 ml blækindhold til 251,95,- (pris set på Pixojet.dk).
I varebeskrivelsen for denne patron står der angivet, at blækindholdet ca. svarer til 900 print.
Hvad du som forbruger dog skal have i mente er, at det angivne antal print, som patronen står til ca. at kunne levere, oftest er ved en 5% dækning.
Med andre ord; dækker dit indhold kun 5% af et A4-ark (ca. 5-6 linjer), så får du ca. det antal print, som loves.
Foretager du udskrivninger, hvor dit indhold dækker 10% af papiret, så får du kun halvt så mange udskrevne sider og så fremdeles.
Hvis man under købstidspunktet tænker, at man kan printe 900 heldækkende sider til pågældende, høje blækpris, så må man desværre tro om.
Forlæng din blækpatrons holdbarhed med nulstilling
Dobbelttjekker du blækindholdet, når din printer blinker og fortæller dig, at du skal udskifte én eller flere patroner, så kan der faktisk være mange penge at spare; en sidegevinst er også, at du kan skåne miljøet for unødvendig forurening herved.
Faktum er, at de fleste blækpatroner er udstyret med en chipteknologi, som bl.a. kan registrere antallet af udskrifter og gøre dig opmærksom på, hvornår tiden er inde til, at patronerne skal udskiftes på baggrund af antallet af udskrifter, du har foretaget.
Sagen er dog den, at chippen kan fejlregistrere, hvornår din blækpatron rent faktisk er tom, så derfor er det en rigtig god idé selv at tjekke om dette er korrekt.
Hvordan tjekker man dét så? Tænker du måske. I mange tilfælde vil du kunne tage en patron ud af printeren og se, at der stadig er mere blæk i patronhylstret eller høre blækket skvulpe ved et forsigtigt ryst af patronen. Ser eller hører du, at der er mere blæk i en patron, som din printer påstår er tom, så skal du foretage en nulstilling af patronen, som har til formål at deaktivere blækniveaet – herved kan du forlænge din blækpatrons holdbarhed og lave flere print end først tænkt.
Ved at besøge din printerproducents hjemmeside, vil du kunne finde en guide til, hvordan man foretager en nulstilling af producentens blækpatroner.
Vælg kompatible blækpatroner fremfor originale
Ønsker du at skåne din pengepung for dyre, originale blækpatroner, som hurtigt løber tør for blæk, så kan du vælge at anvende kompatible (uoriginale) printerpatroner i din printer.
Til trods for at næsten alle kompatible printerpatroner indeholder betydeligt mere blæk end originale XL patroner, så fås de til væsentlig billigere priser.
Visse kompatible blæk- og farvepatroner kan faktisk reducere dine printomkostninger med op til 90%.