Løft din del af klimaansvaret

//

‍Fra du vågner til du går i seng, er din dag fyldt med aktiviteter, der bidrager til klimaændringerne. Lige fra at tage brusebad og tage tøj på til at køre eller gå på arbejde er der så meget, vi gør hver eneste dag, som bidrager til et voksende problem. Heldigvis er der masser af små ting, vi kan gøre for at reducere vores negative indvirkning på miljøet. Fra samkørsel i stedet for at køre alene, til at plante flere træer uden for dit hjem og slukke unødvendige lys, når du ikke bruger dem, er der masser af små ændringer, du kan foretage dagligt for at reducere dit CO2-fodaftryk. Når det er sagt, er det ikke alle, der er klar over, hvordan deres handlinger kan hjælpe eller skade planeten. Heldigvis er der masser af andre ting, du kan gøre som klimavenlig borger, som ikke er skræmmende eller vanskelige, og som vil have en umiddelbar indvirkning på verden omkring os.

Tag en cykel eller offentlig transport

Mange mennesker begår den fejl at tro, at samkørsel eller offentlig transport kun er for folk, der har for mange biler eller bor i en by, hvor bus- eller togsystemet er omfattende. Det er ikke alle byer, der har et omfattende offentligt transportsystem, men næsten alle byer kan foretage nogle ændringer, så det bliver mere tilgængeligt og nemt at bruge for pendlere. Hvis du benytter offentlig transport, bør du overveje at tage en cykel med dig, hvis du er sikker nok til at køre sikkert på den, mens du er på farten. En elcykel gør turen nem, og at køre på el er noget af det, der virkelig sparer klimaet for en masse dårligt. Dette er især vigtigt, hvis du bor i et område, hvor du skal køre langt til arbejde. At have en cykel i bagagerummet, mens du kører, så du kan tage den med dig i den offentlige transport, er en god måde at reducere dit CO2-fodaftryk på, samtidig med at du sparer penge på benzin. Cykler skåner klimaet, fordi der ikke bliver udledt en masse dårligt ud i atmosfæren.

Kompostér dit madaffald

En kompostbunke er en fantastisk måde at reducere dit kulstoffodaftryk på, fordi den starter en fødekæde, der bruger kulstof i stedet for at skabe kulstof. Du kan lave din egen kompost ved at adskille madrester, kaffeaffald og planterester fra din opvask og lægge dem i en beholder. Du kan derefter tilsætte nogle tørrede blade eller hø og lade det nedbrydes i solen. Når det er blevet til en blød og smuldrende masse, kan du bruge komposten som gødning, eller du kan lægge den i din have. Kompostering er fantastisk, fordi det er helt organisk, og det er en miljøvenlig måde at gøre brug af overskydende madrester og andet organisk materiale på.

Spis plantebaserede måltider

Når du spiser, skal du vælge plantebaserede måltider frem for animalske måltider, når det er muligt. Dette er især vigtigt, hvis du jævnligt spiser ude, fordi restauranterne ofte står for størstedelen af det CO2-fodaftryk, de skaber. Hvis du spiser oftere hjemme, kan du ændre på den måde, du tilbereder måltider på, for at reducere dit kulstoffodaftryk. Dette kan omfatte at skære ned på kød og i stedet spise flere grøntsager, bønner og bælgfrugter, fuldkorn, frugt og andre plantebaserede fødevarer. Hvis du jævnligt spiser ude, er det vigtigt at huske på, at størstedelen af det CO2-fodaftryk, som dit måltid skaber, normalt er den portion, du tager med dig hjem i bilen. Dette kan reduceres betydeligt ved at vælge restauranter, der tilbyder take-out- eller leveringsmuligheder.

Tag kortere bade og brusebade

En anden måde at reducere dit CO2-fodaftryk betydeligt på er at tage kortere bade og brusebade. Korte brusebade bruger mindre vand end almindelige brusebade, men de har ikke samme evne til at rense og fugte din hud som almindelige brusebade har. Kortere bade kan virke som spild af vand, men de bruger mindre vand end lange bade og producerer mindre kuldioxid. Du behøver ikke at reducere dit vandforbrug dramatisk ved at bruge mindre vand, men du kan foretage små ændringer ved at tage kortere bade og brusebade og vaske dine hænder før middagen i stedet for at lade dem hobe sig op, mens du er i køkkenet.

Sluk lyset, når du ikke bruger det

Ligesom med brusebadet er der ingen grund til at lade lyset være tændt, når du ikke har brug for det. Dette er især vigtigt, hvis du bor i en husstand med andre mennesker, fordi den elektricitet, du bruger, kan bidrage væsentligt til klimaændringerne. Denne lille ændring kan reducere dit CO2-fodaftryk drastisk, så gør den til en del af din daglige rutine. Det vil ikke kun hjælpe planeten, men det vil også spare dig for elektricitet, som du kan bruge til andre ting. Dette er blot nogle få måder, der kan hjælpe dig med at reducere dit CO2-fodaftryk. Der er mange andre måder, hvorpå du kan være mere grøn, lige fra at reducere mængden af affald, du lægger i skraldespanden, til at slukke for vandet, når du børster tænder. Disse tips kan hjælpe dig med at begynde at blive en mere klimavenlig borger.

Grøn omstillling

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark