Kender du Dryk? Hvis ikke er det på tide. Især hvis du ligesom så mange af os andre går op i klima og biodiversitet. Dryk har virkelig skrevet sig selv på dagsordenen, siden de startede virksomheden tilbage i starten af 2020. De laver nemlig plantedrikke af havre og ærter, der ikke kun er en tredje generationsplantedrik, der løfter niveauet for plantedrikke med et kvalitetsprodukt, der minder om almindelig mælk. Det er også et produkt, der sparer 70% i Co2 og op mod 95% i vandforbrug sammenlignet med produktionen af komælk.
Tredje generationsplantedrik
Hvad menes der egentlig med tredje generationsplantedrik? Mange af de plantedrikke du møder er lavet på en base af plantesirup. Hvis vi tager havredrik som eksempel, er mange havredrikke baseret på et produkt, der kaldes hydrolyseret havresirup. Det er både let og billigt at arbejde med, men det har ikke så meget med havre at gøre. Og det betyder ofte, at sådanne produkter er vandede i konsistensen og søde i smagen.
Dryks plantedrikke er lavet på de ægte råvarer, der kværnes til en paste, der derefter blandes med de resterende ingredienser. Det giver dig en cremet, mild og ikke for sød plantedrik, der minder en hel del mere om det, du kender fra komælk. Det er nemlig vigtigt for Dryk, at man ikke skal gå på kompromis, når man vælger det bæredygtige valg.
I Dryks sortiment er der 6 forskellige plantedrikke. 3 havredrikke og 3 ærtedrikke. En klassisk havredrik og ærtedrik der er god på morgenmaden, i smoothies, i bagværk og kager, i grøden eller direkte fra glasset. Derudover har Dryk specielt udviklet en barista havredrik og barista ærtedrik til kaffen, der kan skummes og steames, ligesom du kender det fra almindelig mælk. Især Havredrik Barista er populær og kan findes på mange caféer landet over – blandt andet hos Lagkagehuset, Coffee Collective, Riccos og mange andre steder. Sidst men ikke mindst er der i hver kategori en kakaodrik af havre og ærter. De er elsket af både store og små og kan drikkes varme og kolde.
Natur og bæredygtighed på dagsordenen
Fra starten har det været vigtigt for Dryk at skille sig ud fra mængden. Ikke kun med kvalitet men også med fokus på mere vild natur og biodiversitet. At vælge plantedrik fremfor komælk er nemlig et af de lette steder at spare Co2. Som skrevet ovenover kan der spares 70% i produktionen. Men hvad der faktisk er endnu vildere er, at Dryk kan producere 11 liter plantedrik på det samme areal, man bruger til at producere 1 liter komælk. Hvis dette blev etableret i endnu højere grad, ville der lige pludseligt være et stort areal i overskud, som eksempelvis kunne bruges til vild natur. En god løsning der blandt andet kan hjælpe på verdens biodiversitetskrise, og som forhåbentligt kan bringe os alle lidt tættere på den vilde natur.