I Danmark er der tradition for, at vi gerne vil sende vores kære afdøde afsted på værdig og smuk vis. Men der kan være flere forberedelser forbundet med en begravelse, end man umiddelbart lige tror. Dertil er det også værd at forstå, at når vi mister en kær, så er vi i en fase med sorg, fortvivlelse og et mindre overskud, end vi plejer at have. Derfor kan opgaverne synes mere uoverskuelige. Men der er mange ting at huske til begravelsen. VI har talt med vores lokale bedemand i Vejle og bringer oversigten her.
Det skal du huske
Når der skal planlægges en begravelse, er der mange ting at huske. Derfor vælger mange også at få hjælp af en bedemand til at arrangere det hele. Her kan du se nogle af de områder, du skal være opmærksom på.
Kiste eller urne
Når man skal begraves, foregår det enten i en kiste elelr en urne, afhængigt af om det er en almindelig begravelse eller en bisættelse. Nogle vælger også askespredning, men det afhænger af afdødes sidste ønsker.
Til begravelsen skal der indkøbes en kiste eller urne til den afdøde.
Ligklæder
Den afdøde skal begraves i sit eget tøj. Sådan foregår det normalvis, hvor personen sendes afsted i de klæder, der har været ham eller hende kær- Desuden sminkes liget også, hvilket bedemanden traditionelt set klarer.
Min sidste vilje – ønsker til begravelsen
Den efterladte kan have efterladt sig et dokument som f.eks. min sidste vilje, hvori der er angivet ønsker til sin begravelse. Dette kan være alt fra ønsker om genstande, den afdøde vil begraves med, til ønsker om sange i kirken m.m.
Gravsten eller mindeplade
Den afdøde skal typisk begraves på en kirkeplads, hvor der skal bruges en gravsten eller en plade – afhængigt af hvor den afdøde skal begraves. Selve gravpladsen arrangeres med kirkens kontor.
Blomster og kranse
En begravelse kræver blomster og kranse, som lægges ved den afdøde i kirken forud for ceremonien. Efter ceremonien i kirken flytter bedemanden typisk alle blomster og kranse, så de kommer ud til hvor afdøde sænkes i jorden.
Dødsannonce og taksigelse
Det er kutyme at man udformer en dødsannonce til den lokale avis, som gør opmærksom på dødsfaldet. Det er også blevet almindeligt, at man senere indsender en taksigelse for opmærksomhed ved begravelsen.
Selve ceremonien
Selve ceremonien skal typisk aftales mellem familie og præsten. Familien taler med præsten om den afdødes liv, hvorefter præsten bliver i stand til at holde en mindetale under ceremonien. Der aftales også salmer og sange med præsten forud for ceremonien.